”Fångad i rädsla” – unik utställning om stenhård lockdown

Publicerad

I morgon, lördag, öppnar utställningen Fångad i rädsla eller Frozen in Fear i Godegårds kyrka. Materialet samlades in av dokumentärfilmaren Mattias Löw och hans hustru Reshma Mansuri Löw som stängdes in i världens kanske hårdaste lockdown under coronapandemin.

– Allting raserades. Men samtidigt skulle vi ändå överleva i Indien, säger han.

Det var inte tillåtet att gå ut och handla mat med mera under stora delar av dygnets timmar. Paret fick knacka dörr för att kunna få hjälp av några grannar för att inte svälta och törsta. Många trodde också att smittan spreds av utlänningar, så de var inte väl sedda.

– Reshma hade det lite lättare eftersom hon kommer från Indien. Vi kunde inte ens få tag i ris. Men en person, som haft lite kontakt med västerlänningar, lagade mat åt oss

Motala

Våld och aggression

En av Mattias förhoppningar med utställningen är att betraktaren ska känna empati och förståelse för hur olika verkligheter vi kan leva i på olika platser.

Vad är ditt eget starkaste minne?

– Det är nog hur skör den här planeten är och hur snabbt allt kan förändras. Det blev regler och kontroll. Våld och aggression.

”Skrämselpropaganda”

Han beskriver också den skräck som drabbade stora delar av befolkningen.

– Det var ju rädsla. Man trodde det var ett luftburet virus som skulle döda alla i stort sett. Det var inte vetenskaplig information utan mycket skrämselpropaganda som populistiska politiker försökte ta poäng på.

Samtidigt har Mattias Löw svårt att få ihop tron på pånyttfödelse, reinkarnation, med den dödsskräck som rådde under pandemins inledning.

Utställningen pågår till den 26 juni i Godegård, norr om Motala, och på Passagen i Linköping kan man se videoverket till 31 maj.

Mer om Fångad i rädsla och Indien under pandemin i videon ovan.

SVT Nyheter Öst pratade med Mattias Löw via videolänk under tiden han och hustrun var isolerade i Fort Kochi i sydvästra Indien 2020. De texterna och videorna ser du nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet