Olika personer har olika kroppstemperatur.
– Därför ska man utgå från individens vanliga kroppstemperatur. Har man en grad över den, och har mätt när man känner sig frisk, på samma ställe utan tillägg – och känner sjukdomskänsla – då kan det vara ett tecken på att man kan vara sjuk, säger Märtha Sund Levander, biträdande professor i omvårdnad vid Linköpings universitet.
Meningslös metod
Flera skolor och arbetsplatser har gått ut med att samtliga elever och anställda får scanna av sin kroppstemperatur vid entrén. För att på så sätt stoppa dem som eventuellt är smittade med covid-19 från att komma in.
Men metoden är meningslös, enligt Märtha Sund Levander,
– Tanken är ju god, men då behöver tekniken utvecklas så vi vet vad vi mäter. Om du till exempel har haft det stressigt när du ska ta dig till jobbet och är lite varm, då får du en högre temperatur i ansiktet. Temperaturen där påverkas också om du har tagit på dig hudkräm eller svettas. Det är en osäker metod, säger hon.
I videon berättar hon varför myten om en kroppstemperatur på 37 grader lever kvar – och vad som är bästa och sämsta stället att mäta kroppstemperaturen.
Folkhälsomyndigheten har gett flera rekommendationer om olika åtgärder som kan minska smittspridningen av covid-19. Men när det gäller att mäta kroppstemperaturen finns inga sådana rekommendationer.