Ukrainska flyktingar i Karlskrona hamn. Foto: Johan Nilsson / TT

Ny inventering av boendeplatser för ukrainska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna har inventerat hur många tillfälliga boenden som finns tillgängliga för att kunna ta emot ukrainska flyktingar. På Gotland finns sammanlagt 1684 platser och i Östergötland 2 187 platser. Inventeringen gjordes på uppdrag av regeringen och redovisades till Migrationsverket i fredags.

Redovisningen har publicerats på länsstyrelsernas sajter och i hela Sverige finns drygt 74 000 tillfälliga boendeplatser. De är uppdelade på om de passar för kortare tid eller upp till ett år.

I Östergötland finns 1 183 korttidsplatser och 1 004 långtidsplatser. På Gotland gick man först ut med en siffra på över 3000 boendeplatser, men en rättelse från länsstyrelsen har gått ut under dagen och den nya siffran är 1684 platser.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Att användas vid behov

Inventeringen innehåller en lista med lägenheter, skolor, idrottshallar, campingplatser, stugbyar, semesteranläggningar, vandrarhem, modulboenden och lagerlokaler. Dessa kan nu Migrationsverket använda som tillfälliga boendeplatser vid behov.

– Jag vill understryka att det är just en inventering som länsstyrelserna har sammanställt. I nuläget går det inte att svara på om alla platserna kommer att behöva användas. Det är Migrationsverket som bestämmer när och hur många av dessa boendeplatser som de behöver, och då tar de kontakt med berörd aktör, säger Abigail Choate, operativ chef för länsstyrelsernas nationella samordningskansli och försvarsdirektör vid Länsstyrelsen Stockholm.

Platser i de östgötska kommunerna

Linköping – 714

Norrköping – 470

Kinda – 302

Ydre – 300

Åtvidaberg – 128

Motala – 90

Mjölby – 89

Valdemarsvik – 33

Vadstena – 30

Ödeshög – 15

Söderköping – 14

Boxholm – 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Mer i ämnet