Daniel Regnér, baschef i Kristianstad, står framför helikoptern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan ta längre tid innan man blir räddad” säger Daniel Regnér om att helikopterbasen tvingas stänga i perioder. Se klipp från övningar i klippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Fler helikopterpiloter till Sjöfartsverket

Uppdaterad
Publicerad

Efter efter en period av pilotbrist rekryterar nu Sjöfartsverket fler helikopterpiloter och menar att intresset för att flyga räddningshelikoptrar ökat och att bemanningssituationen därför förbättrats avsevärt.

I våras tvingades Sjöfartsverket stänga en av sina fem helikopterbaser med anledning av för få helikopterpiloter.

– Nu tränas piloter som blir klara för tjänstgöring i oktober och vi har även piloter som varit tjänstlediga och nu kommer tillbaka, säger Mattias Hyllert, direktör för sjö- och flygräddningsavdelningen på Sjöfartsverket.

Pilotbristen ledde till övertidsjobb för personal under sommaren. Därför stängs Kristianstadbasen tillfälligt under september och täcks istället av bland annat basen på Gotland.

Landets fem helikopterbaser finns i Umeå, Stockholm, Visby, Kristianstad och Göteborg.

Se intervjun från april på helikopterbasen i Kristianstad, i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.