Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon visar Simon Hansson, avdelningschef på en sanerings- och avfuktningsfirma i Linköping, några av de maskiner som används efter ett skyfall. Foto: Martin Klevelid/SVT

Fler översvämningar efter skyfall – saneringsfirman: ”Källare överfyllda”

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningar efter kraftiga skyfall ökar. Det märker bland annat sanerings- och avfuktningsfirman Ocab i Linköping.

– Oftast är det hela källare som blir överfyllda. Det finns fall där vi är ute två dygn i streck för att minska skadorna, säger Simon Hansson, avdelningschef på företaget.

Det är de senaste åren som företaget har märkt av ökningarna. Och även om det vissa år är färre översvämningar i Östergötland så har företaget fått täcka upp på andra håll i landet.

Men hur stora skador kan översvämningarna orsaka? Och hur är det att arbeta under ett kraftigt skyfall? Hör Simon berätta mer i klippet.

Nederbörd och klimatförändringar

”En varmare atmosfär innebär högre avdunstning och snabbare cirkulation vilket ger mer nederbörd. Analyserna av årsmedelnederbörd bekräftar större regnmängder i det framtida klimatet. Nederbörden ökar mest under vinter och vår, upp till 30 %. Den kraftiga nederbörden ökar också, maximal dygnsnederbörd kan öka med 20 % och 1-timmesnederbörden upp mot 30 %.”

Källa: SMHI:s rapport Framtidsklimat i Östergötlands län (2015).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.