Flera använder kontanter i Östergötland än i riket

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av kontanter fortsätter att minska. På Gotland var det färre än var tionde person som betalade med kontanter vid sitt senaste köp. Det är samma nivå som i resten av landet, enligt Riksbankens Betalningsrapport.

Kortbetalningar är det vanligaste betalningssättet, men att betala med Swish blir allt vanligare. Det ökar i samma takt som användningen av kontanter minskar.

Men för de som inte har tillgång till digitala betaltjänster har det här blivit ett problem, då det finns färre platser som hanterar kontanter. Riksbanken tycker därför att riksdagen ska lösa det problemet snarast.

I Östergötlands län uppger cirka 9 procent att de använde kontanter vid sitt senaste köp. Det är något fler än i riket där 8 procent säger sig ha använt kontanter vid sitt senaste köp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.