• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mhira sommarjobbar i en Cocosbollsfabrik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att bollarna har kört igenom chokladmaskinen rullar Mhira Träff de i kokos. ”Jag gillar faktiskt inte cocosbollarna, men resten av familjen gör det”, säger hon. Foto: Marie Walter/SVT

Fler tjejer än killar sommarjobbar – följ med Mhira i Cocosbollsfabriken

Uppdaterad
Publicerad

De nyaste siffror från SCB visar att det är vanligare att tjejer än killar sommarjobbar i Sverige.

16-åriga Mhira Träff är en av årets kvinnliga sommarjobbare. Hon arbetar på en kokosbollsfabrik i Norrköping och jobbet betyder mycket för henne.

– Det är skönt att ha någonting att gå upp till, även under sommarlovet, säger hon.

Enligt statistiken från SCB var det fler tjejer än killar som sommarjobbade i Sverige förra sommaren, alltså 2023. Det var 66 procent av alla tjejer och 57 procent av alla killar som gick i ettan eller tvåan på gymnasiet.

Sommarjobb

Mhira Träff som sommarjobbar i Norrköpings kommun upplever att det är ungefär lika många tjejer som killar som sommarjobbar bland hennes kompisar.

– Jag kan inte se så mycket skillnad, men jag kan ser några fler killar som säger att man kan leva på föräldrarna medans det är fler tjejer som vill tjäna sina egna pengar, säger Mhira Träff.

Hör vad Mhira spenderar sina pengar på och se hur hon bakar kokosbollar i videon ovan.

Statistik från SCB

SCB:s studie undersökte hur många gymnasieelever som gick på ettan eller tvåan på gymnasiet det var som jobbade under juli och/eller augusti 2023 och vilka faktorer det var som spelade in om ungdomarna hade ett sommarjobb eller inte.

Sverige-trenden stämmer också för de flesta kommuner i Östergötland och för Gotland. Kommunen som sticker ut med störst skillnad mellan tjejer och killar är Boxholm, där 82 procent av tjejerna och 56 procent av killarna jobbade. Endast ungdomarna i Vadstena bryter trenden. Där var andelen killar som jobbade större med 80 procent jämfört med 75 procent hos tjejerna.

Här är alla siffror för Östergötland och Gotland, uppdelat efter kön och kommuner:

Kommun: andel killar, andel tjejer

Boxholm: 56%, 82%

Finspång: 73%, 78%

Gotland: 78%, 83%  

Kinda: 61%, 75%

Linköping: 46%, 60% 

Mjölby: 56%, 68%

Motala: 65%, 75%

Norrköping: 60%, 67%

Söderköping: 73%, 81% 

Vadstena: 80%, 75% 

Valdemarsvik: 72%, 74%

Ydre: 70%, 79%

Åtvidaberg: 50%, 72%

Ödeshög: 80%, 89% 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.