– Länsstyrelsens viltkameror har i år visat att det finns minst en valp i reviret. Det betyder att en valp har dokumenterats, men det är möjligt att det finns fler valpar i området, säger Lovisa Häggström, vilthandläggare på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Långbogen ligger mellan Borensberg och Finspång och är länets enda vargrevir. Enligt länsstyrelsen har det där fötts valpar en gång per år sedan 2019. Valpar föds en gång om året och alltid på våren.
– Under 2020 och 2021 föddes det fem valpar per år, säger Fredrik Näsman, vilthandläggare på länsstyrelsen, till SVT Nyheter Öst.
Bilden är tagen i slutet av augusti. Normalt stannar valparna cirka ett år innan de börjar göra utflykter själva.
Rovdjursinventeringen i länet startar 1 oktober. För att se om det finns varg använder sig länsstyrelsen av tre metoder:
Kameror, spårning i snö och DNA-analys av spillning.
Rovdjursinventering
Mellan den 1 oktober och 30 mars inventeras stora rovdjur i hela Sverige. I Östergötland handlar det om varg och lo. Under den perioden tittar fältpersonal på spår (tassavtryck, spillning, avföring, blod, slagna byten) i snö, spillning på barmark och kort från viltkameror. Resultaten utgör grund för förvaltning av arterna, vilket bland annat leder till underlag för skadeförebyggande åtgärder och licensjakt
Källa: Länsstyrelsen Östergötland