• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Jenny Widell/Tina Enström

Flera hundra år gamla tillstånd styr dagens vattenkraft

Uppdaterad
Publicerad

Den största delen av Sveriges vattenkraft styrs av gamla tillstånd. I kraftbolagens tillstånd för att tappa vatten ur sjön Yxern står det till exempel att de måste ta hänsyn till ”pråmtransporter” och ”roddtrafiken” – men ingenting om att värna miljön.

Om bara fem år ska Sveriges alla vattendrag ha god ekologisk status. Det har EU slagit fast. Men ingen verkar tro att det kommer att lyckas. För i dag ser läget dåligt ut, i de flesta svenska vattendrag. En förklaring är att vattenkraften i Sverige till stor del bygger på gamla tillstånd från början av 1900-talet.

– De här böckerna är så gamla så man blir smutsig om händerna, säger Nils Leine som är advokatfiskal på Kammarkollegiet, en myndighet som företräder samhällets miljöintresse.

Vattenkraften dränerar

Utdragna processer

Nils Leine har till uppdrag att försöka få vattenkraftbolagen att ta hänsyn till moderna miljökrav. Det här leder till utdragna processer i domstol där kraftbolagen ofta kämpar emot och hänvisar till de gamla tillstånden som i vissa fall kan vara flera hundra år gamla.

– Det är en tidsresa, säger Nils Leine och bläddrar i några av de gamla lagböckerna.

Lagar från 1700-talet

För att kunna tolka de gamla tillstånden måste han fördjupa sig i stadgar, förordningar och lagar från 1766, 1880 och 1918.

– Man får använda en tidsmaskin för att åka tillbaka i tiden och även använda lagböcker från den tiden, säger Nils Leine.

Tillstånd från 1938

I sjön Yxern i Kalmar län har det här dragits till sin yttersta spets. Där följer man – till punkt och pricka – ett tillstånd från 1938, även när det är uppenbart att tappningen av sjön skadar miljön. Tillståndet gäller än i dag, trots att det inte följer några nutida miljökrav. Där står till exempel att kraftbolagen ska ta hänsyn till ”roddtrafiken” och ”pråmtransporterna”.

– Men pråmtransporter förekommer ju  inte. Vi flottar inte timmar längre i Sverige. Det har ändrat sig. Men domen tar bara hänsyn till de två verksamheter som inte finns längre, säger Nils Leine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraften dränerar

Mer i ämnet