– Efter reportaget skickade människor jag inte kände sms och vykort och tackade mig. Därför sa jag ja till att göra en videodagbok, säger undersköterskan Therése Mechlenburg som är en av dem som fick dramatiskt förändrade arbetsuppgifter i och med coronapandemin.
När trycket på Vrinnevisjukhuset ökade och fler patienter med covid-19 behövde intensivvård tog ledningen ett snabbt beslut: En av dagkirurgiavdelningarna skulle göras om och personalen skulle istället ge intensivvård till svårt sjuka covid-19-patienter.
”Som en käftsmäll”
– Det kändes som en riktig käftsmäll när ledningen berättade att vi skulle ställa i ordning en intensivvårdsavdelning redan två dagar senare. Vi hade bara 42 timmar på oss, säger undersköterskan Therése Mechlenburg.
På mindre än två dygn förändrades personalens arbetssituation dramatiskt.
Istället för att ta hand om patienter som behövde planerade operationer och som kunde åka hem samma dag, med arbetspass dagtid på vardagar, skulle personalen istället arbeta med intensivvård av svårt sjuka och smittsamma patienter under tidiga morgnar, kvällar och helger.
”Snabbutbildas”
– Vi skulle snabbutbildas i arbetsuppgifter som vanligtvis lärs ut under veckor och månader. Vi skulle få nya arbetskamrater och helt nya scheman. Från den ena dagen till den andra. Bara så där.
Hälften av personalstyrkan hade inte tidigare arbetat med intensivvård eller infektioner.
Inför öppnandet: Ångest
– Scheman var inte färdiga. Personalen var oroliga och ledsna. Kopiösa mängder med kartonger som skulle packas upp och placeras på bra ställen. När jag lämnade jobbet den dagen var det med en blandning av sorg, skräck och ångest, säger Therése Mechlenburg.
I ett reportage i SVT Nyheter Öst beskrev hon de första tuffa arbetspassen på avdelningen, men också att det gradvis kändes bättre. Du kan se reportaget genom att klicka här.
Efter första passet: Lättnad
– Efter första arbetspasset kramade jag och en kollega om varandra. Vi kände framför allt lättnad. Och vi enades om att från och med nu kommer allt bara bli lättare och bättre.
Therése Mechlenburg fick många positiva reaktioner efter reportaget.
– Människor skickade vykort och sms och tackade mig för att jag hade berättat, säger hon.
Filmar med mobilen
Nu får vi följa Therése och hennes kollegor på den nyöppnade avdelningen, som heter D IVA, i en videodagbok. Du kommer till Videodagboken genom att klicka här.
Eftersom allmänintresset är så stort har sjukhusledningen valt att göra ett undantag från fotoförbudet så att Therése kan filma sjukhusvardagen med sin mobiltelefon. Läs om hur vi värnar integriteten genom att klicka här.