Förbjud eller tillåt? – Skarpa skillnader om religiösa friskolor

Uppdaterad
Publicerad

Bara en bråkdel av de 63 religiösa friskolorna i landet når upp till rikssnittet när det gäller behöriga lärare. Liberalerna i Östergötland vill införa ett stopp för nya religiösa skolor. Kristdemokraterna tycker precis tvärtom. Det blev tydligt när partierna möttes i en duell.

Liberalerna anser också att befintliga religiösa förskolor och friskolor inte ska få tillstånd att utöka antalet elever.

– Jag vänder mig kraftigt emot svartmålningen av religiösa friskolor. Det är en minoritet som är muslimska, de flesta är kristna och de flesta sköter sig. Att det sätts en bild av att de bryter mot reglerna stämmer inte. Det är förvånande att personer som kallar sig liberala inte omfamnar den personliga friheten, säger Sara Skyttedal (KD), kommunalråd i Linköping.

Val 2018 – #dinröst

”Inte svartmålat någon”

– För det första har jag inte svartmålat någon skola och jag har inte talat explicit om muslimska skolor, det är du som gör det, Sara Skyttedal. Jag står fast vid att det finns elever som inte vill delta i de religiösa inslagen, men inte känner friheten att säga nej till det. När skolan stänger på dagen står det fritt fram för religiösa samfund att öppna sina portar för de barn som vill vara med, men inte i skolan, säger riksdagskandidaten Juno Blom (L).

Religiösa friskolor kallas också konfessionella friskolor.

Se hela valduellen i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet