Foto: SVT

Förbjudet fiska gädda och abborre på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Under perioden 1 mars till 31 maj är det förbjudet att fiska gädda och abborre i kustvattenområdet inom Gotlands län.

– Det handlar om att freda de här arterna nu under lekperioden och vi har det här förbudet för att beståndet har gått ner drastiskt, säger Peter Landergren, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen på Gotland.

Drastisk minskning

Sedan början på 1990-talet har gädda och abborre minskat drastiskt och på Gotland har man sedan 2000-talet infört fiskeförbud av arterna under lekperioden.

– Vi följer utvecklingen av bestånden och vi kan se en liten ökning av abborre de senaste åren, men när det gäller gäddan ser vi tyvärr inte samma positiva utveckling, säger Peter Landergren. 

Kan bli hårdare krav i framtiden

Vidare säger han att det kan finnas fog att gå ännu längre med restriktioner av fisket i framtiden.

– Det kan vara så att vi behöver freda viktiga lekområden året om. Jag vet att man gjort så inom tillexempel Blekinge och Stockholm, säger Peter Landergren och tillägger att man behöver utreda vilken effekt det kan ge.

Att beståndet av gädda och abborre minskar beror på flera olika saker.

– Det handlar om väldigt många olika faktorer, bland annat övergödning och att viktiga lekområden försämrats, säger Peter Landergren.

Kontrollerar att förbudet följs

Nu under våren kommer fisketillsynen särskilt att utföras i områden där det förekommer gädd- och abborrlek.

– Vi har ett antal tillsynsmän som åker runt och tittar på områden där det finns gädda och där det bedrivs fiske. Vi kommer prata med människor och informera om förbudet och be folk om att ha respekt för det, säger Peter Landergren.

Om någon tar upp och dödar en gädda eller abborre under perioden begås brott mot fiskelagen.

– Det ska polisanmälas och utredas, det handlar om brott mot fiskelagen, säger Peter Landergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.