Vi följde med ”Magnus” till specialistläkaren – där han tillsammans med mamman och läkaren försöker hitta en lösning sedan Försäkringskassan sagt nej till ersättning. Foto: SVT

Förra året ansågs han kunna jobba heltid – nu har han ingen arbetsförmåga alls

Uppdaterad
Publicerad

”Magnus” förlorade sin ersättning på 30-årsdagen. Trots sin funktionsnedsättning ansåg Försäkringskassan att han kunde jobba heltid i ett vanligt jobb på öppna arbetsmarknaden. Ett år senare ändrade sig Försäkringskassan. Plötsligt ansågs inte Magnus ha någon arbetsförmåga alls – och han fick ersättning. Skillnaden: ”Magnus” läkare formulerade om intyget.

Systemet ska vara rättssäkert. Lika för alla. Men ”Magnus” från Nyköping har fått tre väldigt olika besked. I sju år fick han aktivitetsersättning. Försäkringskassan ansåg inte att han hade någon arbetsförmåga alls. Sakta började ”Magnus” må bättre. Han byggde upp sitt liv, började träna och laga mat och gick ner rejält i vikt.

Men när han fyllde 30 år var han tvungen att ansöka om sjukersättning och då bedömer Försäkringskassan inte bara hans arbetsförmåga ett år framåt, utan för resten av livet.

Granskning: Ett riktigt jobb

Försäkringskassan gick emot läkarens bedömning

”Magnus” fick avslag. Försäkringskassan bedömde att han kunde jobba heltid i ett vanligt arbete på öppna arbetsmarknaden – trots att hans läkare hade skrivit motsatsen i läkarintyget.

– De ber en att ordna läkarintyg, men så bryr de sig ändå inte om vad som står där, säger ”Magnus”.

Ändrade sig

Men ”Magnus” mamma överklagar beslutet till förvaltningsrätten. Men innan domstolen har tagit ställning gör hon även en ny ansökan till Försäkringskassan – på samma grunder.

Och den här gången, bara ett år senare, ändrar sig Försäkringskassan. De bedömer nu att ”Magnus” inte har någon arbetsförmåga alls.

”Situationen är likadan”

– Antingen berodde det på att vi vände oss till media. Eller så var det att jag ringde upp handläggaren och beslutsfattaren. Jag ser ingen skillnad nu och på alla intyg som vi skickat in tidigare. Situationen är likadan. Men när de läste det senaste intyget så ändrade de bara beslutet, säger Susanne Eriksson, ”Magnus” mamma.

Hon förstår inte hur Försäkringskassan kan komma fram till så helt olika beslut.

Så här kommenterar Försäkringskassans avdelningschef för området funktionsnedsättning att ”Magnus” kunde få så olika beslut:

Magnus mamma förstår inte hur det kan bli så här:

– Först var arbetsförmågan helt nedsatt i sju år. Och så helt plötsligt, på 30-årsdagen hade han full arbetsförmåga. Då skulle han söka jobb. Ändå har han ju gjort flera arbetsbedömningar på Arbetsförmedlingen som visar att han inte klarade av det. Och Arbetsförmedlingen skrev ut honom därifrån. Så då kände jag: Herregud var ska han hitta ett jobb då?

Skickade in ny ansökan

Men så skickade Susanne Eriksson in en ny ansökan om sjukersättning till Försäkringskassan.

– Då fick jag först veta att läkarintyget hade försvunnit, det hade hamnat på fel avdelning. Men så hittade de pappret och ringde upp. De ändrade beslutet. Men tillståndet för ”Magnus” har ju inte förändrats. Det är ju precis samma som för ett år sedan. Det enda som har förändrats är att jag har skickat in ett intyg till.

Domstolen avgör

Försäkringskassan ändrade beslutet, men vill inte betala ut pengar retroaktivt för förra året. Myndigheten vidhåller att ”Magnus” var fullt arbetsför när han var 30 år och därför inte är berättigad till några pengar. Men nu, när han är 31 år så har han alltså rätt till ersättning.

– Nu ligger frågan för avgörande i förvaltningsrätten. Men väntetiden där är 13 månader. Så ”Magnus” måste vänta på sina pengar.

Här finns hela granskningen och 800 berättelser från dem som berörs av det här.

Här finns en dokumentär som visar hela vår granskning från februari i år.

Magnus heter egentligen något annat. SVT Nyheter Öst har fått en fullmakt och har läst igenom de olika besluten. Vi har även pratat med Magnus läkare som har skrivit intygen och läst läkarintygen. Försäkringskassan har fått en fullmakt för att kunna uttala sig om ärendet.

Sjukersättning och försörjningsstöd

Om man har en funktionsnedsättning och därför inte kan jobba ska man få ersättning från Försäkringskassan. Tidigare hette det förtidspension. Numera heter det sjukersättning.

Men innan det avgörs om man kan jobba eller inte så kan man få aktivitetsersättning. Det kan man få när man är mellan 19 och 29 år. Försäkringskassan gör en omprövning vartannat eller vart tredje år.

För att få aktivitetsersättning måste arbetsförmågan vara nedsatt i minst ett år framåt. Man lämnar in läkarintyg och så gör Försäkringskassans handläggare en bedömning och fattar beslut.

När man fyller 30 år kan man inte längre få aktivitetsersättning. Då måste man söka sjukersättning. För att få det ska man lämna in ett läkarintyg och Försäkringskassans handläggare ska bedöma att man inte kan jobba under resten av sitt liv.

Försörjningstöd, eller socialbidrag som det hette tidigare, ska vara en tillfällig lösning. Det är till för människor som kan ta ett vanligt jobb, men som för tillfället behöver extra stöd. För att få försörjningsstöd måste man söka jobb och ”stå till arbetsmarknadens förfogande”. Försörjningsstöd är alltså inte till för personer med en funktionsnedsättning som har en daglig verksamhet.

Daglig verksamhet är en sysselsättning som man kan få via kommunen om man har en funktionsnedsättning som innebär att man inte kan ta ett vanligt jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet