Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriminalkommissarie Jan Staaf har löst flera brott med hjälp av metoden men då via företag i USA. Hör mer i klippet. Foto: TT/SVT/Linnea Burén

Fantombilder från DNA – ny forskning ska hjälpa polisen att fälla brottslingar

Uppdaterad
Publicerad

Ny DNA-teknik ska göra det enklare för svensk polis att lösa brott. I dag finns tekniken i USA, men på Rättsmedicinalverket (RMV) i Linköping pågår forskning för att se när DNA-tekniken kan komma till Sverige.

Ett hårstrå, lite blod eller saliv. Om en mördare lämnat kvar DNA på brottsplatsen kan Rättsmedicinalverket hjälpa polisen att ta fram ögonfärg, hårfärg och härkomst på gärningsmannen. I dag sker det i ett skriftligt utlåtande, men nu pågår forskning för att kunna skapa fantombilder med hjälp av DNA.

– Sannolikheten att den här tekniken kommer till Sverige är relativt stor – frågan är när. Vi känner att vi har ett visst ansvar att kunna leverera resultat som har en hög tillförlitlighet. Miljöfaktorer, kost, ålder eller en viss frisyr påverkar också vårt utseende och därför är det komplext att ta fram en ansiktsbild bara från DNA, säger Andreas Tillmar rättsgenetiker på Rättsmedicinalverket i Linköping.

Mycket att vinna på DNA-tekniken

I studien ska forskarna ta fram 50 fantombilder med hjälp av DNA och utvärdera hur bilderna matchas ihop med rätt person. Studien väntas bli klar det här eller nästa år.

Svensk polis använder sig redan av DNA-tekniken i vissa brottsutredningar eftersom den går att beställa från företag i USA. Kriminalkommissarie Jan Staaf har vid flera lyckade brottsutredningar beställt tjänsten och han menar att det finns mycket att vinna på att få tekniken till Sverige.

Hör Jan Staaf berätta om vad det skulle betyda för honom om tekniken fanns i Sverige i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.