Mathias Fridahl, forskare vid Linköpings universitet. Foto: Privat.

Forskaren: Största utmaningen med CCS är kostnaden

Uppdaterad
Publicerad

Cementas cementfabrik i Slite på Gotland ska bli världens första klimatneutrala. Det ska man uppnå med hjälp av CCS, koldioxidavskiljning och lagring. Enligt forskaren Mathias Fridahl är tekniken mycket dyr, men en nödvändighet i framtiden om man ska ha cementproduktion överhuvudtaget.

– Den största utmaningen är kostnaden. Det kan bli väldigt dyrt att avskilja koldioxiden, komprimera och sedan ska det fraktas och lagras. Det är många led som kostar mycket pengar, säger Mathias Fridahl, forskare vid Linköpings universitet.

Finns inget alternativ

Enligt honom finns det idag inget alternativ till CCS om man ska bedriva cementproduktion med minskade koldioxidutsläpp.

– Om man ska ha cementproduktion finns det inga alternativ. Det som finns däremot är alternativ till cement, att man använder andra material. Samtidigt är cement väldigt svårt att ersätta i vissa sammanhang och då behövs CCS för att få till koldioxidsnål cement, säger Mathias Fridahl.

En annan utmaning med CCS är att det kräver stora mängder energi och just elförsörjningen på Gotland är en fråga som varit uppe till debatt tidigare.

– Tekniken kräver mycket energi, säger Mathias Fridahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.