Foto: Privat/Axel Brantemo

Forskaren: ”Tydligt att systemet har sprickor”

Uppdaterad
Publicerad

Rikard Tordön har skrivit en avhandling vid Linköpings universitet om barn i samhällets vård. En fråga som aktualiserats med anledning av Esmeraldafallet i Norrköping. Han tror och hoppas att fallet kommer att leda till förändringar.

Enligt hans forskning löper familjehemsplacerade barn större risk att utsättas för våld och grövre övergrepp, samt att hamna i kriminalitet.

Frågan om familjehem har blivit högaktuellt med anledning av det mycket uppmärksammade Esmeraldafallet i Norrköping, där en treårig flicka dog efter att ha återvänt till sina biologiska föräldrar från att ha varit placerad i ett familjehem. Rikard Tordön har följt fallet.

Treåriga Esmeraldas död

– Tyvärr är det ofta så att det är den här typen av händelser som får oss som samhälle att vakna, kavla upp skjortärmarna och se vad som behövs göras för att det inte ska hända igen, säger han till SVT Nyheter Öst.

”Kommer leda till bättre system”

Efter Esmeraldafallet har de flesta politiska partierna uttalat sig i frågan och regeringen har tillsatt en särskild utredare.

– Jag tror att Esmeraldafallet kommer att leda fram till ett bättre system, med mindre sprickor i systemet. Men jag är lika nyfiken som alla andra över vad man kommer att komma fram till. Men jag hoppas att det leder till att man ändrar synen på familjehemsplaceringar, särskilt när det sker tidigt och att man istället överväger adoption i fler fall, säger han.

Anledningen till att Esmeralda fick återvända till sina biologiska föräldrar, där hon avled ungefär ett år senare, var en dom i kammarrätten.

– Jag har inte underlag för att kunna klandra domen på något sätt. Som jag förstått det grundar sig domen på ett prejudikat från högsta förvaltningsdomstolen där man kom fram till att föräldrar ska ha rätten att få tillbaka sina barn. Man ska bara pröva om villkoren för omhändertaget är gällande eller inte. Sett till det perspektivet är kammarrättens beslut fullt logiskt, säger Rikard Tordön som även är anställd på Barnafrid, ett nationellt kunskapscentrum vid Linköpings universitet.

”Går inte att klandra kammarrätten”

Rikard Tordön är mer inne på att det rör sig om ett systemfel.

– Det går inte att klandra kammarrätten som jag ser det. Det är lagen som innehåller de här möjligheterna till att barn far illa och inte täcker upp tillräckligt bra. 

Se hela intervjun med Rikard Tordön i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet