• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Förslag om ökad kontroll vid högskoleprov kritiseras av JO med flera. Foto: TT

Förslag för att stoppa högskoleprovsfusk kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen sågar förslaget om att införa kontroller med detektorer och kroppsvisitiation av personer som gör högskoleprovet. Även Linköpings universitet ser problem med förslaget.

Det är för att förhindra fusk vid vid högskoleprovet  som regeringens särskilda utredare har föreslagit kontroller med radiovågs- och metalldetektorer, samt vid behov även manuell kroppsvisitation.

Enligt JO Katarina Påhlsson motiverar inte fusk på högskoleproven de ingrepp i grundlagsskyddade fri- och rättigheter som kroppsvisitation skulle innebära.

Högskoleprovsfusket

– Jämför man med andra ändamål där kroppsvisitation används så är det här ett betydligt svagare ändamål, och då har jag svårt att tillstyrka förslaget på de underlag som finns, säger hon till TT.

Belyser inte frågan om kriminalisering

Även Linköpings universitet har svarat på remissen. Bland annat anser universitetet att det är olyckligt att utredningen inte belyser frågan om eventuell kriminalisering av fusk. Samtidigt ser man det som problematiskt att förslaget ställer höga krav på provledaren och att den nya rollen ställer krav på både förberedelse och utbildning som normalt inte ingår i lärosätets verksamhet.

Enligt förslaget kan även Universitets- och högskolerådet besluta att en provdeltagare som vägrat genomgå utpasseringskontroll stängas av från deltagande i provet i två år. Avstängningen är något som Linköpings universitet ifrågasätter, enligt universitetet vore det fullt tillräckligt att man i så fall bara inte får resultat på det aktuella provet. Istället borde avstängning reserveras för de studenter som faktiskt ertappats med att använda otillåtna hjälpmedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet