Person som kör bil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid underkänt förarprov får du vänta minst två veckor innan du kan boka en ny uppkörning. Det är ett nytt förslag från Transportstyrelsen. Hör hur förslaget tas emot hos trafikskolan. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Christian Zetterdahl SVT

Förslaget: Förbjud ny uppkörning dagen efter kuggat körprov

Uppdaterad
Publicerad

Ett förbud mot att snabbt boka omprov för körprovet och om du blir underkänd måste minst två veckor gå innan du kan boka ett nytt försök. Detta är två av flera nya förslag som Transportstyrelsen nu lägger fram angående förarutbildningen för B-körkort.

– Jättebra! Det ger ett signalvärde till eleverna. De får tid och utrymme att öva innan nästa prov, säger trafikskoleägaren Helen Melchersson.

Transportstyrelsen har på regeringens uppdrag granskat B-körkortsutbildningen för att föreslå åtgärder som ger bättre stöd och gör det enklare att ta körkort, utan att sänka kraven.

Två veckors karens

Ett av förslagen är att om du inte klarar uppkörningen måste du vänta två veckor innan du får en ny chans. Anledningen till förändringen är att den som inte har klarat provet bör ha tid att ta ytterligare en körlektion.

– Det hela handlar om att skapa ett förarutbildningssystem där de blivande förarna får bättre stöd under utbildningen och där det är tydligt att man ska komma till prov när man är redo. I förlängningen bör det innebära färre underkända prov och därmed minskade köer vid Trafikverket, säger Josefin Hallenberg, utredare vid Transportstyrelsen.

”Minska stressen”

Andra konkreta förslag är att giltighetstiden mellan teoriprov och uppkörning ska gälla i ett helt år istället för fyra månader.

– Det är för att minska stressen att klara uppkörningen tidigt, enligt Josefin Hallenberg.

Den som planerar att köra upp privat måste ändå ha genomfört minst två körlektioner vid en trafikskola. Syftet är att minska andelen personer som egentligen inte är redo för uppkörning.

Läs alla nya förslagen på Transportstyrelsens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.