Planen har varit att ska skapa en interaktiv lekplats där barnen kan påverka och förändra redskapen, men en del idéer har skrotats på vägen. Till exempel att barnen ska kunna förändra lekredskapen med sina mobiltelefoner, att en app skulle ge spelbelöningar till de som till exempel rörde sig mest:
– Vi vill inte att det ska krävas redskap för att har roligt i lekparken, det är ju en kommunal lekplats och ingen ska behöva ha mobiltelefon för att vara där, säger projektledaren Åsa Karlsson
Det fanns också planer på att barnen skulle få låna armband som mätte hur mycket de rör sig.
– När vi tänkte lite längre kom vi fram till att det blir för bökigt.
Däremot planerar man att ha:
- Ett stort fågelägg som man kan slå på och de ljuden ska då höras på ett annat fågelägg som placerats ut någon annastans i Linköping eller Sverige. På så sätt kan man till exempel morsekommunicera med någon på en annan plats.
- Någon sorts ”luftharpa” där ljusstrålas som bryts skapar ljud
- En sagoglänta där man får olika sagor beroende på när på dagen och vilken årstid man besöker den
Den nya lekplatsen har fått ett eget tema och kallas ”Slåtterängen”. Kommunen och de inblandade företagen har samlat åsikter från skolbarn och boende i närheten på hur området ska utformas.
Utöver lekområdet planerar man utegym, padelbana och annat för att tilltala alla åldersgrupper. Dessutom diskuterar man med lekterapin på sjukhuset hur lekparken ska kunna bli tillgänglig för barnen som finns där.
Lekplatsen är ett forskningsprojekt i samarbete med bland andra Uppsala universitet och Kungliga Tekniska högskolan med ekonomiskt stöd från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova. I augusti ska utformningen vara helt klar och invigningen är planerad till sommaren 2020.