Sverige har sedan 2014 haft ett avtal om värdlandsstöd med Nato, men i och med att vi gick med i alliansen så skärptes kraven på civilsamhällets förmåga att hjälpa Försvarsmakten att ge värdlandsstöd.
Den stora utmaningen för både kommuner och regioner är att värdlandsstödet ska fungera parallellt med den ordinarie verksamheten, både i fredstid och om kriget kommer.
Regionen har prövats och Linköping övar
Region Östergötland har en beredskapsorganisation som ska hantera förfrågningar om värdlandsstöd. Den prövades skarpt under förra året då Universitetssjukhuset i Linköping fick ta emot fyra skadade amerikanska soldater efter luftlandsättningen i småländska Skillingaryd under övningen Swift Response.
Linköpings kommun säger sig ha en god beredskap för kris och krig. Där har man en så kallad ”tjänsteman i beredskap” dygnet runt under årets alla dagar. Kommunens krisledning övades innan jul och då var värdlandsstödsförmåga ett moment som fanns med.
Se och hör mer i videoklippen här ovanför.
Fakta om värdlandsstöd
- Avtalet med Nato om värdlandsstöd (HNS – Host Nation Support) undertecknades i september 2014.
- Handlar om att kunna ge stöd till Natos militära operationer och ta emot eller transitera internationell civil/humanitär hjälp.
- Kan aktiveras under fredstida kriser och övningar, samt under höjd beredskap och krig.
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap