Polisen Andreas Ljungkvist och några av de vapen som lämnats in. Foto: Patrik Widegren/SVT

Första vapnet har lämnats in till polisen på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag till den 30 april gäller tillfällig vapenamnesti. På det här sättet hoppas polisen att få bort illegala vapen från samhället.

Vid lunchtid idag kom de första vapnen in till Polishuset i Visby. Det handlade om några gamla tävlingsgevär som vapenhandläggaren Andreas Ljungkvist vid polisen på Gotland tog emot.

– Det här är vapen från ett dödsbo. Nu skriver jag ner seriennumren sedan skickas det upp till Stockholm, där jämförs de med registren. Sedan tar man bort det ur registren, säger Andreas.

Andreas Ljungkvist, polis på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Lämna in utan licens

Man kan alltid lämna in vapen till polisen, men den tillfälliga vapenamnestin, som börjar idag, innebär att man inte blir misstänkt för olaga vapeninnehav när man lämnar in vapen utan licens. Tanken är att få bort illegala vapen från samhället. Andreas Ljungkvist visar upp ett par gamla revolvrar som precis kommit in, också de från ett dödsbo.

– Det här är det vi hoppas på att få in kan man säga. De har ett större värde i kriminella kretsar om man jämför med gamla bössor. De kan man använda för att hota någon med vid ett rån till exempel, säger han.

Gärna vapen – men inte dynamit

Under den förra amnestin år 2013 lämnades ungefär 15000 vapen in i hela landet. På Gotland rörde det sig om cirka 150 stycken och i Östergötland cirka 450. Det rör sig mest om gamla jakt- och tävlingsvapen.

– Amnestin gäller ju skjutvapen, pistoler, gevär och ammunition. Det gäller inte explosiva vapen. Vi tar emot det också, men vi vill ju inte att folk ska ta med sig gamla dynamitgubbar hit till exempel. Då ringer man så kommer vi och hämtar i så fall, men det täcks inte av amnestin, säger Andreas Ljungkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.