Försvarsmeteorologen Tobias Lord framför flygledartornet på Malmens flygfält i Linköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Följ med in i flygledartornet på Malmen i Linköping och hör Tobias Lord berätta om hur det är att jobba som meteorolog i Försvarsmakten. Foto: Tobias Holmqvist

Försvarsmaktens viktiga doldis: Meteorologen

Uppdaterad
Publicerad

Blir det regn och rusk – eller sol och blå himmel? Att ha koll på vädret och få bra prognoser är en taktisk fördel i modern krigföring, speciellt för Flygvapnet. Hos Helikopterflottiljen i Linköping sitter Vädersektionens meteorologer i flygledartornet på Malmens flygfält.

Bra väderprognoser är en viktig kugge i arbetet med att få upp och ner flygplan och helikoptrar på ett säkert sätt, men också för att bidra till det som på ”militäriska” kallar operativ förmåga.

– Mitt jobb går ut på att se till så vi kan använda vädret till vår fördel och taktisera kring det gentemot en potentiell motståndare, säger meteorologen Tobias Lord.

”Man ska vara stresstålig”

Att bli försvarsmeteorolog är inte gjort i en handvändning.  

– Jag började med att läsa till meteorolog civilt på universitet. Det är en fyra- till femårig utbildning. Därefter en militär grundutbildning och officersprogrammet, säger Tobias Lord.

Förutom rena studier så testas också lämpligheten i personliga egenskaper och förmågor, ungefär likadant som för dem som ska utbildas till piloter. 

– Man ska vara stresstålig, van vid snabba förändringar och kunna fatta snabba beslut på ganska sviktande underlag.

Vädertjänsten ska växa

Liksom övriga delar av Försvarsmakten måste nu även vädertjänsten växa, vilket är en utmaning.

– Det är inte lika många som läser till meteorolog som man gjorde förr, säger Tobias Lord.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.