Djupt inne i skogarna söder om Kisa hörs glada tillrop och ryggdunkar. Det är bara timmar sedan jaktsäsongen startade och redan har jaktlaget fällt sin första älg.
– Jag hör hur det prasslar i buskarna, sen kommer två skott och jag får rapport på radion att en kalv är skjuten. Då blir man varm i kroppen, säger Caroline Hagström.
Uppvuxen med jakt
Hon är uppvuxen med föräldrar som jagar. Själv har hon haft jägarexamen sedan mitten av 1990-talet. Men som kvinna tillhör hon en minoritet i de här sammanhangen. Bara sex procent av alla jägare är kvinnor. Det borde vara fler, menar Caroline Hagström.
– Många kvinnor börjar jaga via sina män. Men när de väl har hittat nöjet i det så växer självförtroendet efter hand, säger hon.
Mål om att 40 procent av jägarna ska vara kvinnor
Att få chansen att jaga bygger ofta på att man har kontakter och nätverk. Idag är de nätverken främst uppbyggda av män. Jägareförbundet vill därför se en jämnare könsfördelning och har ett långsiktigt mål om att 40 procent av jägarna ska vara kvinnor.
– Det är klart att ju fler kvinnor som kommer ut i skog och mark desto bättre. Det blir ju ett annat klimat i jaktlagen. Mer lättsamt och mindre prestige. Kanske inte så stelt och tufft, säger Caroline Hagström.
Hon har själv aldrig haft några svårigheter med att vara kvinna i den mansdominerade jaktvärlden.
– Jag har alltid upplevt att grabbarna stöttar och hjälper till, säger hon.
Hon stöttar nyblivna jägare
Det senaste året har Caroline Hagström börjat engagera sig som jaktfadder. Det betyder att hon stöttar nyblivna jägare, framför allt kvinnor och ungdomar.
– Jag kan ge extra stöd till personer som inte har någon i sin familj eller omgivning som jagar.
Jägarkollegan Thomas Lundström tror att det är viktigt att se till bjuda in kvinnor till jakt och ha en välkomnande och bra stämning i jaktlaget. På så sätt kommer fler att bli intresserade.
– Vi ser ju att det blir fler och fler kvinnor som jagar. Det är trevligt. Och de är minst lika duktiga skyttar, säger han.