Genrebild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Fortsatt algblomning i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Gotland finns det just nu ytansamlingar av cyanobakterier. Det visar sammanställningen för vecka 27 från Länsstyrelsen Stockholm.

Veckorapporten berättar att det finns mindre ansamlingar av cyanobakterier nordväst om Gotland. Algblomning har också rapporterats från östra sidan av Gotland vid Katthammarsvik. Det finns dessutom en utbredd risk för ytansamlingar i områden som ännu inte är drabbade. 

I södra delen av det som kallas egentliga Östersjön (från södra delen av Ålands hav till de danska sunden) är det större problem. Från Bornholm upp till södra Öland stora områden med algblomning. 

Under vår och höst är algblomning en naturlig process, men under sommaren kan blomningen bli kraftig. När vattnet är grumligt av algblomning bör man undvika att bada just där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.