Akut brist på sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland lade igår fram ett åtgärdspaket för att locka sjuksköterskor tillbaka till sjukhusen. Men paketet väntas inte ha effekt förrän nästa år och hösten ser fortsatt svår ut. Personalbristen är allvarlig och leder till stängda vårdplatser och tomma sängplatser.

Situationen på Universitetssjukhuset i Linköping är allvarlig. 50 av 620 vårdplatser är stängda på grund av sjuksköterskebristen. Och vårddirektör Ditte Pehrsson-Lindell säger att det är den största bristen på sjuksköterskor som hon kan minnas.

– Jag tror vi har en ganska tuff framtid framför oss nu när vi ska fasa ut hyrsjuksköterskor och förhoppningsvis få tillbaka mer fast anställd personal, säger hon.

Patienter flyttas till andra kliniker

När en klinik inte kan ta emot fler patienter måste vårdkoordinatorer på sjukhuset hitta andra kliniker som kan ta emot dem, patienterna blir utlokaliserade och kallas för satellitpatienter. I  augusti 2015 blev 531 patienter utlokaliserade på sjukhuset vilket betyder att en inskriven patient av 20 inte fick plats på rätt klinik. Och allt tyder på att trenden håller i sig.

– Jag tycker inte att det ser ljust ut. Det är svårt att få in sjuksköterskor. Jag tror inte att allmänheten förstår hur pass illa det är för jag tror att man blir väldigt väl mottagen när man söker vård och då ser man inte att det är brist på personal, säger Elaine Lundberg som är vårdplatskoordinator med över tjugo års erfarenhet som sjuksköterska.

Tomma korridorer

På Geriatriska kliniken är tolv av 32 platser stängda. En hel korridor står tom med sängar som skulle kunna ta emot patienter men avdelningen skulle behöva anställa 16 sjuksköterskor för att kunna öppna platserna igen, säger Linda Harrysson som är vårdenhetschef på avdelningen.

– Det gör jätteont i hjärtat. Jag har varit här som sjuksköterska i åtta år innan jag blev chef och de här patienterna ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger hon.

Patientsäkerheten kan drabbas

När vårdplatskoordinatorerna inte kan hitta utrymme på rätt klinik till patienten måste de leta efter en klinik som ändå passar så bra som möjligt och eftersom att vårdplatser är stängda på en mängd kliniker så andra avdelningar dela på bördan och ta emot fler patienter. Och det kan påverka patientsäkerheten.

– Det är meningen att det inte ska göra det och vi försöker lägga patienter på rätt vårdplats, så att det inte ska bli brister i patientsäkerheten. Men det kan nog förekomma, säger Elaine Lundberg.

Linda Harrysson håller med.

– Patientsäkerheten påverkas i viss mån. Det är en risk när sjuksköterskor är stressade och har mycket att göra. Då ökar sannolikheten att man missar saker, säger hon.

Även Ditte Pehrsson-Lindell menar att sjuksköterskebristen påverkar vården som patienten får.

– För mig är det självklart att en välbemannad enhet med erfaren personal är den optimala situationen och ger den bästa säkerheten. Enheter som har en bristande situation har större svårighet att bedriva vården med en riktigt hög patientsäkerhet. Vi är mycket uppmärksamma på och vill veta om det blir avvikelser, säger hon.

Om du är sjuksköterka i Östergötland och vill berätta om din arbetssituation så hör av dig till oss på ost@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.