– Vi bedömer att alla syrier fortfarande har skyddsbehov och vi följer utvecklingen noggrant. Senare i år planerar vi att göra en omfattande översyn av vår praxis som gäller sökande från Syrien, sa Fredrik Beijer i ett uttalande som publicerades den 2 februari i år.
Hittills i år har närmare 7 800 syriska medborgare beviljats asyl i Sverige. Den största delen, som är lite över 6 500 personer, har fått så kallad alternativ skyddsstatus.
Syrierna är skyddsbehövande
I ett mejl beskriver Migrationsverket sin statistik över dem från Syrien som har beviljats uppehållstillstånd hittills i år:
”Angående statistik
Om man tittar på antalet beviljade uppehållstillstånd i år är den största andelen beviljade tillstånd så kallade för ”alternativt skyddsbehövande”.
Som alternativt skyddsbehövande bedöms den som
- löper risk att straffas med döden
- löper risk att utsättas för kroppsstraff, tortyr, annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning eller
- som civilperson löper allvarlig risk att skadas på grund av väpnad konflikt.
Den som bedöms vara alternativt skyddsbehövande får en alternativ skyddsstatusförklaring som grundas på EU-regler.
Den som har skyddsstatusförklaring får normalt uppehållstillstånd i 13 månader. (Vissa personer som ansökte om asyl senast den 24 november 2015 kan få permanent uppehållstillstånd.)”
Svenska UD avråder från resor till Syrien
UD skriver:
”Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet sedan tidigare från alla resor till Syrien. Utländska beskickningars rörelsefrihet i Syrien är kringskuren och begränsningar gäller för svenska ambassadens möjlighet att bistå svenskar vid en krissituation.”
- UD uppmanar svenskar att lämna landet med reguljärtrafik.
- Ursprungligt beslut om avrådan togs 28 april 2011 och avrådan gäller tills vidare.
”Oroligheterna i Syrien inleddes i mars 2011 då demonstranter som försökte uttrycka sitt missnöje mot den syriska regimen brutalt slogs ned. Konflikten har sedan dess utvecklats till ett krig som orsakat över 250 000 dödsoffer, ca 6,5 miljoner internflyktingar och tvingat över 4 miljoner människor att lämna landet. De flesta flyktingar befinner sig i Syriens grannländer Libanon, Turkiet och Jordanien. En del har sökt sig till Europa och Sverige.”
Källa: Utrikesdepartementet