Se mer bilder från området i Herrvik i klippet. Foto: Tommy Kedja.

Fossil borthackad på Gotland: ”En smärre chock”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen var Tommy Kedja på besök på berget bakom Herrviks hamn på Gotland. Och det var där han gjorde upptäckten – någon eller några hade hackat bort all fossil i området.

– Det var rent, helt jävla rent. Det var precis renhackat, både från raukar och marken. Det såg dessutom färskt ut, säger han.

Att hacka bort fossil är brottsligt och ingår inte i allemansrätten. Det räknas istället som åverkan eller skadegörelse – men trots det har någon eller några hackat bort all fossil på ett område vid Herrviks hamn på Gotland. Tommy Kedja som gjorde upptäckten är upprörd och kritisk mot länsstyrelsen som han menar inte informerar tillräckligt om att det är olagligt, något som Hela Gotland var först att rapportera om.

– Det är väldigt märkligt. Det var helt renhackat och det går inte att återställa något så vackert. Vi pratar inte om någon kvadratmeter här, utan snarare 20 gånger 20 meter. Det är bara för länsstyrelsen att åka ut direkt och sätta upp skyltar, säger han till SVT Nyheter Öst.

Gotland

”Allvarligt och jättesorgligt”

På Länsstyrelsen Gotlands län ser man allvarligt på det som inträffat.

– Det är allvarligt och jättesorgligt att det sker. Det här är fina naturplatser som har fantastiska geologiska formationer som funnits i miljontals år. Det vill vi så klart att även kommande generationer ska få njuta av. Det är jättetråkigt att det hackats bort och dessutom brottsligt, säger Anna-Lena Fritz, enhetschef vid Länsstyrelsen Gotlands län.

Enligt henne finns det ett visst kommersiellt värde i fossiler.

– Så fort det finns ett kommersiellt intresse är det nära till hands att misstänka att det även pågår brottslig verksamhet kring fossilsamlande. Det är en tung uppgift för polisen och tullen. Det krävs att man kommer på dem när det sker och haffa dem i ögonblicket, säger Anna-Lena Fritz.

Enligt Anna-Lena Fritz ska länsstyrelsen nu även bli bättre på att informera om vad som gäller vid insamlande av fossil.

Se mer bilder i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet