Högre hyror och mindre elevkullar ligger bakom förslaget att lägga ner flera förskolor och skolor i Linköpings kommun. När kostnaderna ökar går en allt större del av skolbudgeten till lokaler.
De styrande politikerna har sagt att de hellre vill lägga pengarna på pedagoger som kan stötta eleverna.
Men både föräldrar och pedagoger har lyft fram ett perspektiv som inte syns i de kommunala beslutsförslagen: Elever som behöver extra stöd.
”Typ 30 elever per klass”
På en av de nedläggningshotade skolorna går många av de här barnen. För att skolan är mindre och för att personalen där har erfarenhet av att stötta barn med olika svårigheter.
– Förra skolan var större. Det var inte så många lärare. Och så var det typ 30 elever i en klass. Det var många som de måste ta hand om så de hade fullt upp, säger Leo.
– Personalen försökte anpassa så mycket de bara kunde, men det är svårt när det är många elever, säger Elin Hjort som är Leos förälder.
Det här fick allvarliga konsekvenser för Leo. Hör mer om det i videon.
”Jag har lärt mig mer”
Så Leo bytte skola och hans mamma vittnar om att det har blivit väldigt mycket bättre för Leo där.
– När det är en mindre skola kan jag lära mig saker. Jag har lärt mig mycket mer. Och de är väldigt bra på att ta hand om barn med adhd och add. Lärarna hjälper barnen mycket. Nu längtar jag till skolan, säger Leo.
Idag fattas beslutet som avgör om Leos nuvarande skola, Fredriksbergsskolan i Linköping, ska läggas ner till hösten.
Hör Leos gripande berättelse i videon ovanför.