Foto: TT/Arkiv

Friskolor ska få lättare att ta emot nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Idag lämnade Ebba Östlin (S) ordförande för utbildningsnämnden in in sin utredning till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) där hon undersökt hur kommunerna lättare ska kunna utbilda nyanlända elever.

Grundprincipen kommer fortsatt vara det fria skolvalet och föräldrarnas val men nu skapas ett undantag efter den här unika situationen Sverige befinner sig i. Och en särkild kvot ska införas för friskolor.

– Erfarenheten från Botkyrka där jag jobbar och att vi tittat på Södertälje har varit viktiga i vårt beslut  säger, Ebba Östlin (S) ordförande för utbildningsnämnden

Kösystem stoppar

Vi har tidigare berättat att flera friskolor som vill ta emot nyanlända har problem med detta då de sedan tidigare har kösystem. Dagens bestämmelser om mottagande av elever innebär i praktiken att nyanlända elever inte kan tas emot i de fristående skolorna där kötiden är lång.

Förutom kössystemet har hon även tittat på hur kommuner ska kunna placera elever i andra skolor än de närliggande. Detta eftersom regeringen och Friskolornas riksförbund med flera anser att fler skolor behöver kunna ta emot nyanlända elver för att minska segregationen.

Ta in pensionärer

Hon har även undersökt om det finns behov av att ta in pensionerade lärare och lärarstudenter för att utgöra stöd för eleverna.

Propositionen som regeringen och oppositionen står bakom ska ut på remiss i två veckor.

Fakta:

Begreppet nyanlända elever

Den 1 januari 2016 införs en definition av begreppet nyanländ i skollagen (2010:800). Enligt definitionen avses med nyanländ den som har varit bosatt utomlands, nu är bosatt i landet och har påbörjat sin utbildning här senare än höstterminens start det kalenderår då han eller hon fyller sju år. En elev ska inte längre anses vara nyanländ efter fyra års skolgång här i landet. I dessa direktiv används dock uttrycket nyanländ elev inte i den mer preciserade betydelse som följer av definitionen. Här avses med nyanländ elev helt enkelt elev som nyligen har anlänt till Sverige.

Källa: Skollagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.