• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Experten ger sina bästa tips om träning för nyblivna mammor

Uppdaterad
Publicerad

Hängande mage, navelbråck och delade magmuskler – många kvinnor känner inte igen sin kropp efter graviditet och förlossning. Och många är rädda för att göra fel med träningen. Här ger coachen sina bästa tips till nyblivna mammor.

På Mammamagens dag, eller Mamatummy day som den formellt heter, får kvinnor information och råd om träning i samband med graviditet och förlossning.

– Det kan vara att man inte känner igen kroppen, magen lever sitt egna liv, säger Sofia Olsson.

Hon kan titulera sig certifierad mammamagetränare och höll i träningspass på Campushallen i Linköping under onsdagen.

– Det är viktigt att skynda långsamt efter förlossningen. Tänk ungefär som att du är höggravid, förklarade hon.

”Rädd för att göra fel”

Lovisa Tobieson, som tränade Triathlon innan hon födde lilla Ester, höll sig aktiv långt in i graviditeten och har kommit igång igen efter förlossningen.

– Man är väldigt rädd för att göra fel eller träna för fort eller för mycket, sa hon.

Har du känt dig oroad för hur det ska gå att träna med tanke på förlossningen?

– Ja, både före och efter. Det har varit ganska blandade budskap också som man har fått under graviditeten.

Press på nyblivna mammor

Lena Ilestrand, som var där med sonen Olle, har börjat komma igång med magträning och ville lära sig fler övningar. Hon tycker samtidigt att det finns en viss press på nyblivna mammor att träna och gå ner i vikt.

– Det är mycket i sociala medier, där det lyfts fram att man helst ska börja träna hårt och komma i sina gamla jeans så fort som möjligt.

Lovisa Tobieson fick sina magmuskler testade. Foto: Jenny Widell/SVT

Det gick även att få sina magmuskler testade för att se om de har delat sig och vad man i så fall kan göra.

Lovisa Tobieson valde att låta sig undersökas.

– Mina muskler var helt okej, de var bra, men jag tenderar nog att aktivera för mycket muskler och för tidigt. Jag kan behöva jobba med lite mindre kraft och lite mer rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.