porträtt på Johan Carpner. Bredvid honom en närbild på torr gräsmatta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Carpner från Region Gotland visar upp ett av Gotlands bidrag till kampen om ”fulaste gräsmattan”. Se mer i klippet Foto: Patrik Widegren/SVT

Gotland utmanas av Öland om vem som har fulaste gräsmattan

Publicerad

Även i år ska Gotlands fulaste gräsmatta utses, tävlingen går nu in i slutskedet. Men det här året har också Öland tagit upp kampen, och snart kommer det visa sig vilken av öarna som är ”bäst”.

– Vi har ju hållit öppet för andra att inspireras och köra samma tävling som vi. I år har vi blivit utmanade av Öland, det känns jätteroligt. Det känns kul att initiativet sprider sig och det här behovet av att spara vatten finns i flera delar av landet, säger Johan Carpner, strateg inom regional utveckling hos Region Gotland.

Lokala initiativ

Tävlingen ”Gotlands fulaste gräsmatta” har arrangerats av Region Gotland sedan år 2022. Den är ett led i kampanjen för att få gotlänningar att spara på vattnet. Flera andra kommuner i landet har sedan dess startat sina egna tävlingar.

Sista dagen att lämna in bidrag på både Gotland och Öland är 18 augusti. Vinnaren utses sedan av en jury.

Se en ful gräsmatta och hör mer om tävlingen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.