Skyddet ges till livsmedel som har ett tydligt geografiskt ursprung med egenskaper som beror på platsens naturförhållanden och lokal kunskap.
Gotlandslinsen består av torkade frön från åkerlinsen, en gammal kulturväxt som traditionellt har odlats på Gotland. Linsen är pastellrosa med gröna toner.
Produktionsområdet för Gotlandslins består av öarna Gotland och Fårö samt intilliggande småöar utom Stora och Lilla Karlsö.
Nyligen blev den östgötska specialiteten vit färsksaltad gurka skyddsmärkt av EU. Se mer i klippet nedan.
Svenska produkter med skyddad beteckning i EU
Allåkerbär från Norrland, Bohusläns blåmusslor, Gotlandslins, Grebbestadostron, Hånnlamb kött från gutefår, Kalix Löjrom, Rökt Vättersik, Upplandskubb, Vänerlöjrom, Wrångebäcksost, Bruna bönor från Öland, Kullings kalvdans, Skedvi Bröd, Sörmlands Ädel, Skånsk spettkaka, Svensk Vodka, Svensk Punsch, Svensk Akvavit, Sveciaost, Värmländskt skrädmjöl, Vit färsksaltad Östgötagurka och Äkta Gränna Polkagrisar
Källa: Regeringen