Utöver det undersöker region Gotland om det kan finnas möjligheter att tillvarata det vatten som finns vid kalkbrotten på ön.
Men man sneglar också på möjligheten att faktiskt återanvända avloppsvattnet. Fast riktigt där är man ännu inte.
– Men jag tror att det kommer i vår generation i alla fall, säger Susanne Bjergegaard Pettersson som är chef för vatten och avlopp på region Gotland.
– Att man inte har kommit längre i det är väl för att man inte kommit över äckelfaktorn, men när vi kommer så långt att vi ska börja rena avloppsvattnet med samma teknik som vi renar grundvattnet, då tror jag att möjligheten kommer att finnas.
TV: Gotlänningarnas avloppsvatten kan bli dricksvatten
”Mentalt så är det svårt”
Varje dag pumpas tusentals kubikmeter renat avloppsvatten från reningsverket i Visby ut i Östersjön. Om det vattnet renas och tas tillvara skulle en del av problemet med låga vattennivåer vara löst.
– För principen att vi skulle kunna rena avloppsvattnet så pass bra att vi skulle kunna dricka det fungerar, men mentalt så är det svårt för många att acceptera det i dag, säger regionrådet Isabel Enström (MP).
Susanne Bjergegaard Pettersson berättar att avloppsvattnet på Gotland redan återanvänds.
– Det används vid bevattning av åkrar. Och det vattnet rinner ju ner genom infiltration ner till grundvattnet. Så helt långt borta är inte den här tekniken, säger hon.
”Samma teknik som används vid avsaltningsverken”
Joakim Thylin är drifttekniker på reningsverket i Visby. Han berättar att det vatten som släpps från reningsverket ut i Östersjön håller samma kvalitet som badvatten.
– För att rena avloppsvattnet så det går att använda som dricksvatten krävs ungefär samma teknik som används vid avsaltningsverken, säger han.
– Egentligen är inte den här tekniken något konstigt, i länder där det är ont om vatten och mycket sol, så används den tekniken redan, säger Joakim Thylin, som inte känner tanken på att dricka ett glas renat avloppsvatten som svår.
– Är vattnet renat och har gått genom anläggningar och är kontrollerat så är det ju inget märkvärdigt, egentligen. Men det kommer nog att ta några år innan folk har kommit över den psykologiska spärren, säger han.