– Vi vill ha död ved i våra skogar, men hade gärna skapat den på annat sätt än att behöva fälla träden pga granbarkborren, säger Thomas Weissenberg. Foto: Josefina Sköld/Skogsstyrelsen/TT. Lena Liljeborg/SVT

Tvingas hugga ner träden – för att rädda skogen

Publicerad

Just nu fälls granar på många olika ställen i Linköpings kommun, som försöker stoppa granbarkborren från att fortsätta sprida sig.

– Vi måste fälla träden för att bevara så många friska granar så möjligt. Vi försöker stoppa granbarkborren från att fortsätter sprida sig, säger Thomas Weissenberg, Linköpings kommuns skogsförvaltare.

Sedan den torra långa sommaren 2018 är det mycket mer granbarkborre än tidigare. De hotar gammal granskog över hela Europa.

– Den sommaren hann de svärma två gånger och vi har angrepp på många olika ställen i kommunen.

Se  härjningarna i Rydsskogen med Thomas Weissenberg och SVTs reporter bland avverkningsmaskiner och borrhål, i klippet ovan.

Ädellövträd och tall

Förra året behövde Linköpings kommun fälla runt 2 500 kubikmeter granskog och just nu fälls runt 200 granar i Rydskogen. Träd som är runt 60, 70 år gamla. Utmed promenadstigarna i Rydsskogen syns det väldigt väl.

– Här kommer vi att plantera både tall och ädellövträd istället, mest ek, säger Thomas Weissenberg.

Risken störst utmed kusten

Det är framförallt skogarna i sydvästra Östergötland som Skogsstyrelsen pekar ut – de delar i länet där de äldre granskogarna huvudsakligen finns.

Skogsstyrelsen bedömer att det sammanlagt är 23 procent av Östergötlands skogsmarksareal som har medelhög eller hög risk för angrepp av granbarkborre. Men säger samtidigt att det är en betydligt mindre del som verkligen blir angripen.

– Ja risken för angrepp är större utmed kusten, alltså längs den östra kanten av länet, säger Mattias Sparf som är Skogsstyrelsens skogskonsulent och skadesamordnare för Östergötland.

– Det beror på att granarna där har en högre stressnivå pga försommartorkan. Är träden bara friska, så är deras motståndskraft mot granbarkborrarna betydligt högre, även om de är gamla.

Halv miljard kronor

Drygt 1 miljon kubikmeter granskog skadades i länet förra året, visar Skogstyrelsens senaste uppskattning. Värdet var 430 miljoner kronor, alltså nästan en halv miljard.

– Hur mycket skador vi fått hittills i år vet vi inte ännu. Och hur stora skadorna kommer att bli beror på vädret, säger Mattias Sparf.

Dubbelsvärmning – just nu i brytpunkten

Torrt och varmt väder gynnar barkborrarna vars svärmning brukar komma igång ordentligt i månadsskiftet maj – juni. Är sommaren lång och varm kan också den nya generationen hinna svärma samma sommar de kläckts. Klimatförändringen gör att det fenomenet kommer med tätare mellanrum.

– Vi upplever just nu en brytpunkt. Hittills har dubbelsvärmningen förekommit två , tre gånger på 10 år. Men om 30, 40 år kommer det istället att enbart vara två, tre säsonger på 10 år, då det inte är dubbelsvärmning, säger Mattias Sparf.

Länen med störst risk

Skogsstyrelsens karta visar bland annat att det finns en större andel av skogarna i höga riskklasser i länen Blekinge, Västmanland och Jönköping, men läget är även allvarlig för övriga län i södra Sverige. Det som bidrar till en hög riskklassning är bland annat mycket gran, närhet till hyggen och tidigare angrepp, samt torr mark.

Förra året orsakade granbarkborren skador på granskog motsvarande 7 miljoner kubikmeter skog värt flera miljarder kronor i framförallt södra och mellersta delarna av Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.