• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vindfällen är rena kläckningsmaskiner för granbarkborre, säger Skogsstyrelsen. Foto: Lena Liljeborg/SVT. Josefina Sköld/Skogsstyrelsen/TT

Skogsstyrelsen skickar riskkartor till 65 000 skogsägare

Publicerad

65 000 skogsägare får i dagarna ett brev med en karta som visar var riskerna för granbarkborreangrepp finns i den egna skogen.

Skogsägarna uppmanas av Skogsstyrelsen att leta efter nya angrepp av granbarkborre under hela sommaren. I brevet uppmanas skogsägarna att kontrollera sin skog minst var fjärde vecka under hela sommaren.

– Om nya angrepp hittas i god tid kan skadorna begränsas och virkesvärdet räddas, säger Johanna From, regionchef på Skogsstyrelsen.

Riskkartorna görs till skogsägare i Götaland och Svealand. Även de som äger relativt lite skog i riskområden får utskicket.

– Alla insatser är betydelsefulla i kampen mot granbarkborren, och därför är det viktigt att alla, oavsett hur mycket skog man har, letar efter och åtgärdar eventuella angrepp, säger Johanna From.

Men utskicket når inte alla med skaderisk och alla fastigheter syns inte på pappersutskriften.

– Det är därför viktigt att alla skogsägare, oavsett om man får ett brev eller inte, kontrollerar sin skog regelbundet.

Även i skyddade områden

Med anledning av de omfattande problemen med granbarkborre i framförallt södra och mellersta delarna av landet har Skogsstyrelsen mer än tredubblat omfattningen av insatser mot granbarkborre i formellt skyddade områden under 2020.

Nu gör Skogsstyrelsen också en större insats än någonsin tidigare i Sveriges skyddade skogar, för att begränsa angreppen av granbarkborrar.

Barkning eller fällning av angripna träd görs på många platser i södra och mellersta Sverige under juni och juli. Det är områden där naturvärden är knutna till gran som har valts ut och framförallt de områden där angrepp fanns redan föregående år.

– Angreppen varierar från några enstaka vindfällen till hundratals angripna stående träd, säger Johan Åberg, Skogsstyrelsens specialist på områdesskydd.

Andra regler än i produktionsskog

I produktionsskog ska angripna granar så snart som möjligt avverkas och forslas bort för att rädda så mycket virkesvärde som möjligt. Men även i skyddade områden kan granbarkborren ibland behöva bekämpas för att bevara områdets naturvärden. Till exempel i områden med gammal och ofta kalkrik artrik granskog.

– I de flesta fallen lämnas de för granbarkborre oskadliggjorda granarna kvar på platsen för att gynna den biologiska mångfalden, säger Johan Åberg.

Närmare 3000 fångstfällor har satts ut i ett drygt 50-tal områden från norra Skåne till norra Uppland.

Skogsstyrelsens riskkartor

Riskkartorna är framtagna i Skogsstyrelsens eget kartverktyg som skogsägare över hela landet kan använda för att se var det finns störst risk för granbarkborre. Kartan kan tas fram på Skogsstyrelsens webbplats och i skogsägarens Mina sidor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.