Granskning: Försäkringskassan kan ha tolkat lagen för hårt

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för socialförsäkringen har granskat flera av Försäkringskassans beslut när det gäller aktivitetsersättningen. Och där har man sett en formulering som kan tyda på att Försäkringskassan tolkar lagen för hårt.

– I drygt en femtedel av de beslut som vi har granskat så har vi sett den formuleringen, säger Lisa Carlsson, utredare på Inspektionen för socialförsäkringen.

Nyligen gjorde Inspektionen för socialförsäkringen en granskning av Försäkringskassan. Det handlar om aktivitetsersättning till unga personer med en funktionsnedsättning.

Flera av de anställda på Försäkringskassan som har intervjuats i granskningen ger en bild av att bedömningarna har blivit mer strikta.

Granskning: Ett riktigt jobb

Felaktig formulering

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har dessutom upptäckt en formulering som kan tyda på att Försäkringskassan tolkar lagen för hårt.

För att få aktivitetsersättning ska man ha en nedsatt arbetsförmåga under minst ett år.

– Lagstiftningen har ett beviskrav där det ska kunna ”antas” att arbetsförmågan är nedsatt i minst ett år, säger Lisa Carlsson, utredare på ISF.

”Högre krav än vad lagen säger”

Men i flera av besluten har ISF hittat en helt annan formulering. Där står det att underlagen inte ”styrker” att arbetsförmågan är nedsatt under minst ett år.

– Om man använder ett högre ställt beviskrav än vad lagstiftningen anger, då ställer man ju högre krav än vad lagen säger, säger Lisa Carlsson.

20 procent av besluten

I 20 procent av de granskade besluten finns den här felaktiga formuleringen med.

– Vi kan inte säga att man har gjort fel i ärendet, men vi anser att man formulerar det på ett felaktigt sätt i beslutsbrevet, säger utredaren Lisa Carlsson.

Se när Försäkringskassans chef kommenterar kritiken i videon här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskning: Ett riktigt jobb

Mer i ämnet