Farhiya Abdirahman, Bollihop, Linköping Foto: Bollihop

Guldhanden 2022 till Farhiya från Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Farhiya Abdirahman från föreningen Bollihop i Linköping fick årets Guldhand av Sverige united. Hon får priset för sitt arbete med integration och inkludering.

I motiveringen står:

”För Farhiya har det varit självklart att engagera sig i samhället och hjälpa till, oavsett omdet handlar om fotboll, trygghetsvandringar eller samverkansgrupper. Hon har blivit ett välkänt ansikte i området, en person som många känner förtroende för och vänder sig till. I sin roll som fotbollsförälder och ledare i dotterns fotbollsförening såg hon möjligheten att nå nya grupper – fotbollsmammorna. Hon bjöd in till träningar för kvinnor, som efterhand har byggts på med samtalsgrupper. Fotbollen blev en plattform för att stärka inte bara döttrarnas utan också mammornas integrering i samhället. Med ett ben i vardera kulturen – den svenska och den somaliska – är Farhiya en brobyggare i ordets bästa bemärkelse.”

I priskommittén ingår landslagsmålvakten Zećira Mušović, expertkommentator Irma Helin Zibanejad, fotbollsmagasinet Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, elitdomaren Mohammed Al-Hakim och fotbollsspelaren Ivo Pekalski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet