Mats Galenius, vd på Larmtjänst. Foto: Jan Emanuelsson / SVT

Försäkringsbolagen: Hälften av bilbränderna är bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av bilbränderna är försäkringsbedrägerier. Det menar försäkringsbolagens gemensamma organisation Larmtjänst som undersökt några hundra av bränderna hittills i år.

Larmtjänst har tittat på fem procent av de bilbränder som rasat mellan januari och september i år i landet. Under den perioden har det i snitt brunnit 21 bilar per dag. Och 54 procent av dem var anlagda, enligt organisationen.

– Vi tror att många av de bilbränder som sker i bland annat utsatta områden egentligen har ett bedrägerisyfte, så det ville vi undersöka, säger Mats Galenius, vd på Larmtjänst.

Bilbrand i Norrköping Foto: Niklas Luks

Betalar brottslingar

Polisen å sin sida säger att deras bevisbörda är större och att man inte har underlag för att kunna påstå att bränderna är försäkringsbedrägerier. De vill ha mera ”kött på benen” innan de uttalar sig. Som vid alla bränder så brinner mycket av bevisen upp. Men försäkringsbranschen misstänker att brottslingar utför bilbränder åt privatpersoner.

– Det kan vara en bil som av någon anledning har gått sönder, fått en motorskada eller liknande. Då vill man bli av med bilen och betalar någon för att elda upp den, och få ut försäkringsersättning i stället, säger Mats Galenius.

I 177 av 325 fall misstänker man försäkringsbedrägeri Foto: SVT

6.000 bilbränder – bara i år

Att Larmtjänst tycker sig kunna påvisa att det rör sig om bedrägerier förklara man så här:

– Man gör bakgrundskontroller av bilen genom att titta på verkstadshistorik, besiktningshistorik och så vidare, säger Mats Galenius, vd på Larmtjänst.

Larmtjänst har undersökt fem procent av de 6.000 bilbränder som ägt rum mellan januari och september 2017.   

I 177 fall av 325, misstänker man bedrägeri.

TV: Se hela inslaget i SVT PLAY

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.