Peter Larsson Foto: Patrik Widegren /SVT

Han ska samordna Gotlands kompensation

Publicerad

Regeringen har nu utsett en samordnare som ska undersöka hur Gotland bäst kompenseras för de förlorade nordstreamintäkterna. Igår kom beskedet att bolaget Nord Stream kommer att kunna använda Karlshamn som utskeppningshamn för sina rör under bygget av den nya gasledningen i Östersjön. På regeringens inrådan så säger Gotland och Slite fortfarande nej.

Det blir Peter Larsson från Sveriges Ingenjörer som får uppdraget. Han har redan tidigare gjort en rapport om hur Gotlands tillväxt och näringsliv kan stärkas i samband med att Ojnareskogen pekades ut som Natura-2000 område. Regeringen gav då Gotland 100 miljoner kronor som kompensation för eventuella förlorade kalkindustrijobb eftersom Nordkalk då får att starta ett nytt kalkbrott i den omdiskuterade skogen.

– Det är ganska naturligt att regeringen pekar ut mig eftersom jag har god kunskap om Gotland och näringslivets förutsättningar, säger Peter Larsson till SVT Nyheter Öst.

Förlorar uppåt 50 miljoner kronor

Avtalet som Region Gotland planerade att ingå med Nord Stream 2 om uthyrning av Slite hamn skulle kunnat ge mellan 25 och 50 miljoner kronor. De pengarna ser man nu helst kommer till ön i annan form. Peter Larsson ska nu i samråd med Region Gotland se vilka åtgärder som kan bli aktuella.

– Jag vill först prata med företrädare för Region Gotland. Gotland har ju massor med fördelar och det var det jag såg under mitt arbete (under förra utredningen. red. anm.). Det är de fördelarna som måste stärkas ännu mycket mer, säger Peter Larsson.

Mer utbildning på Camps Gotland

Björn Jansson (S), regionstyrelsen ordförande på Gotland, har tidigare framfört förslag på hur Gotland kan kompenseras.

– Jag tycker det är viktig att Uppsala Universitet som driver Campus Gotland, får möjlighet att få mer utbildningar till Gotland. Sedan har vi en gammal fråga om att göra Slite till reservhamn utifall det händer något med Visby hamn, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.