• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Theodor Engström

Uppdaterad
Publicerad

Theodor Engström, som står åtalad för terroristbrott genom mord, bör dömas till livstids fängelse. Det säger åklagare Henrik Olin i sin plädering i tingsrätten.

Det går inte att bortse från Engströms gamla anteckningar där han ”resonerar om att sikta mot rättspsykiatrisk vård om han grips”, säger han.

Theodor Engström har under rättegången erkänt mordet på Ing-Marie Wieselgren, överläkare och psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Regioner, och medgett terroristbrott.

Wieselgren knivhöggs till döds på Donners plats i Visby den 6 juli – mitt under pågående Almedalsvecka. Engström greps i närheten av platsen.

Knivdådet i Almedalen

Yrkar på livstids fängelse

Nu yrkar åklagaren på livstids fängelse för den terroråtalade.

– Det är sällan man sitter i en rättegång och har ett så solitt bevisläge kring ett mord som vi har i det här läget. Theodor Engström greps på plats med mordvapnet. Han erkänner dessutom, säger Olin i sitt slutanförande på tisdagen.

Åklagare Henrik Olin på väg in i rättssalen i Visby. Foto: SVT

Den åtalades försvarsadvokat Staffan Fredriksson säger att han ”tycker det är tråkigt att åklagaren säger så”.

– Min bestämda uppfattning är att han inte ska sättas i fängelse.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att Engström var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället. Han hade även samma störning när undersökningen genomfördes.

– Vi kan självfallet inte säga att Theodor Engström saknar behov av vård, men hur är det med omfattningen av behovet? säger åklagaren.

”Suttit på vanligt häkte”

Åklagaren påpekar att Engström under rättsprocessen ”har suttit på vanligt häkte”.

– Det görs naturligtvis en bedömning om det är lämpligt eller inte. Han har heller inte medicinerats. Han uttrycker själv att han är negativ till medicinering men det är inte heller så att någon psykiatriker har fattat beslut om medicinering.

Att Engström kan få vård i fängelset vägs in i bedömningen, tillägger Olin.

– Det går inte heller att bortse från de, i och för sig gamla men ändå, digitala anteckningar i den här krypterade hårddisken där Theodor Engström resonerar kring påföljd vid allvarliga brott och resonerar om att sikta mot rättspsykiatrisk vård i händelse att han skulle åka dit.

Efter att ha avbrutit åklagaren under dennes plädering fördes Engström ut ur rättegångssalen.

Dom meddelas den 6 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet