Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fie Broker-Bulling serverar mat till gästerna på studentkåren Rindi i Visby. Foto: SVT

Här blir matsvinnet till billig lunch för studenter

Uppdaterad
Publicerad

För minska matsvinn och också kunna erbjuda billig mat så kan studenter på Gotland köpa ”hållbarhetslunch” en gång i veckan. Maten görs av svinn från butiker och matproducenter.

Projektet som kallas ”Campus Gotland community kitchen” drivs till stor del ideellt även om man också får ett visst stöd av Uppsala Universitet. Målet är att avdramatisera matsvinnet, och kanske också inspirera andra restauranger.

– Det är ett jättebra sätt att hålla nere kostnaderna och maten är blir också mer intressant. Jag menar – vi måste göra måltiderna en dag innan servering för det beror på vad vi får. Så jag antar att man måste ha lite kreativitet och passion för att klara det, säger Fie Broker-Bulling, projektledare, och doktorand vid Uppsala Universitet Campus Gotland.

Se mer från lunchen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet