• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En problemhäckare på gotländska åkrar Foto: Susanne Thomsson

Har du en ängshök i åkern?

Uppdaterad
Publicerad

Ovanligt många ängshökar häckar på Gotland i år och många har valt att göra det i åkrar. Länsstyrelsen vill få kontakt med markägare som kan ha en ”problemhäckning”, för att gemensamt hitta lösningar.

– Det är glädjande med så många häckningar, men nu när vall och raps ska slås finns det en uppenbar risk att honan och ungar dukar under, säger Annika Forsslund som arbetar med hotade arter på Länsstyrelsen.

Tolv par = många

Det är knappast någon aktivitet kring boet den här tiden då honan ruvar, men om ett ängshökspar setts vid flera tillfällen under maj kan det tyda på en häckning.

– Därför vill vi komma i kontakt med lantbrukare som misstänker att de har en ängshökshäckning på gång i åkern, säger Annika Forsslund.

I dagsläget finns det omkring 12 häckande par på ön. Som lantbrukare kan man få ersättning för merarbete och förlorad gröda.

När skörden slås finns det risk att ungar och honan dukar under. Foto: David Lundgren

Fridlyst som ger ersättning

Ängshöken är fridlyst och skyddad av EU-lagstiftning. Denna smäckra rovfågel som gärna jagar över åkrar och betesmarker är starkt hotad.

Vanligtvis häckar ängshöken i agmyrar, men på senare år har den allt oftare valt åkrar i stället.

Stanna, backa, ring! ...om du ser en ängshök i din åker. Foto: Magnus Martinsson

50 x 50 meter räcker

– Flyger en ängshökshona upp framför traktorn är det viktigt att avbryta för då är boet mycket nära. Man kan fortsätta slå grödan i en annan del av fältet. Normalt räcker det med att en ruta på  50 x 50 m (0,25 ha) sparas runt boet, säger Annika Forsslund.

Ängshöken gynnas av ett aktivt odlings- och beteslandskap och har ökat på Gotland. Men det finns också många olika hot mot arten. Långsiktigt behövs det stora, sammanhängande, öppna områden med låga buskar eller ag.

Ängshök och åker

Om du ser en ängshök i din åker finns det tre viktiga saker att göra:

Stanna, backa, ringa

Ängshöken är en ovanlig rovfågel som främst finns på Öland där den häckar i tokbuskage på Stora alvaret och i agkärr på norra Öland.

Efter en kraftig minskning i början av 2000-talet gav Naturvårdsverket Länsstyrelserna i uppdrag att arbeta för ängshökens bevarande.

Så känner du igen en ängshök:

Ängshöken är en gracil, långvingad rovfågel. Honan är brun med ett lysande vitt band på ovansidan av stjärten. Hanen är gråvit och svart. Karakteristiska dubbla, mörka tvärbanden på vingarnas undersida. Vingarnas ovansida har svarta vingspetsar. 

Källa: Länsstyrelsen i Kalmar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.