Mängder av lådor med tändrör är det, som röjdykardivisionen letar efter i Glan.
Andra gången gillt?
För fem år sedan kammade de noll. Men nu har sökområdet i Glan breddats och tekniken förfinats. En autonom undervattensfarkost, sk AUV med sonar, ger en bild av föremål på botten strax under sedimenten. Röjdykarna dyker sedan ner för en närmare undersökning.
Explosiva rör
– Ammunitionen finns där, det är vi säkra på men är bara så svåra att hitta, säger kapten Carl Ekman, 44:e Röjdykardivisionen .
Ett tändrör, är det som sitter längst fram på granater och projektiler. En liten känslig del som när den stöter emot, exploderar och tänder den stora laddningen i en bomb.
Så länge ammunitionen ligger på botten är den ofarlig
– Man kan bada, fiska och vara helt trygg. Men om man råkar stöta på eller få upp något, så är det jätteviktigt att inte vidröra ammunitionen, att kontakta polisen, markera ut platsen och om man har möjlighet utan att vidröra objektet, ta en bild, säger Carl Ekman.
Metoden var att dumpa instabil ammunition
Under andra världskriget hade Sverige stora förråd av ammunition av olika sort. Ammunition som med tiden blev gammal och instabil. På 1950- och 60-talet var metoden att sänka instabil ammunition i sjöar, hav och vattendrag.
Nuförtiden gör marinen sökningar flera gånger om året runt om i Sverige.