• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Domare Anders Heiborn Norrköpings tingsrätt advokat misshandel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rådmannen Anders Heiborn kommenterar domen vid en presskonferens i Norrköpings tingsrätt Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Flerårigt fängelsestraff efter brutal misshandel av advokat

Uppdaterad
Publicerad

Fem år och sex månaders fängelse, det är domen för den man i 65- årsåldern som misshandlade en kvinnlig advokat i anslutning till hennes hem i Norrköping tidigare i år.

Det var i april i år som kvinnan överfölls och misshandlades svårt i trappuppgången till sin bostad i Norrköping. Hon fick vårdas på sjukhus och drabbades av allvarliga och permanenta skador.

Döms till flerårigt fängelsestraff

Mannen dömdes på måndagen till fängelse för grov misshandel i Norrköpings tingsrätt. Han ska utöver fängelsestraff betala skadestånd på totalt 560 018 kronor.

Mannen, som är från Eksjö, överlämnade sig själv till polisen dagen efter överfallet.

”Ville lämna hennes dator till journalist”

Motivet till överfallet kan enligt domen kopplas till kvinnans yrke som advokat. Han har varit missnöjd med kvinnans arbete i en infekterad arvstvist och ville bevisa att hon har gjort fel.

– Han ville ta saken i egna händer och har beskrivit själv att han har valt en form där han skulle överfalla henne och ta hennes dator och telefon för att kunna lämna det till en grävande journalist, säger domaren Anders Heiborn.

Tingsrätten har bedömt att advokaten inte har misskött sitt arbete.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen inte lider av allvarlig psykisk störning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.