Advokaten attackerades inne i trapphuset utanför sin lägenhet. Foto: Tobias Holmqvist / SVT

Advokat misshandlades i sin trappuppgång i Norrköping – nu åtalas en 65-årig man

Uppdaterad
Publicerad

En man i 65-årsåldern åtalas misstänkt för att ha misshandlat en advokat i Norrköping tidigare i år. Åtalet gäller synnerlig grov misshandel och advokaten har fått permanenta skador – motivet kan kopplas till kvinnans yrke.

Det var i april i år som en kvinnlig advokat misshandlades i trappuppgången till sin bostad i Norrköping.

Efter misshandeln vårdades kvinnan på sjukhus och enligt åklagarmyndigheten fick hon allvarliga och permanenta skador.

Från polisförhör framgår att mannen ska ha tryckt in sina tummar i kvinnans ögon och enligt stämningen har hon förlorat synen på höger öga. Mannen ska även ha sparkat och slagit henne i ansiktet samt hållit för hennes näsa och mun vilket förorsakat andnöd.

Överföll efter infekterad arvstvist

Mannens motiv till överfallet kan kopplas till kvinnans yrke som advokat.

– Den misstänkte har varit med i en bouppdelningstvist där målsägande varit bodelningsman, säger Pernilla Törsleff, vice chefsåklagare.

Enligt stämningen har den misstänkte mannen haft en infekterad arvstvist med sina syskon som också lett till starka meningsskiljaktigheter med advokaten och den 65-årige mannen överklagade flera av advokatens beslut innan misshandeln.

Psykisk störning

Mannen kommer från Eksjötrakten. Han har varit frihetsberövad sedan dagen efter misshandeln, då han själv kom in till polishuset i Eksjö och idag åtalades han, men enligt stämningsansökan nekar han till brott.

Den åtalade mannen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning, enligt handlingar som Dagens Juridik tagit del av.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet: Hör Christina Hildebrand, senior åklagare i Norrköping, kommentera 65-åringens häktning och bevisläget mot honom. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.