Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En nyfångad vild torsk, som bara är runt 25 centimeter släpps ut i Östersjön. SVT:s reporter får också titta ner i bassängen där de stora torskarna simmar. Foto: SVT

Stor skillnad i storlek mellan de vilda och ”tama” torskarna

Uppdaterad
Publicerad

50 torskar, infångade som så kallade avelsfiskar till forskningsstationen i Fleringe på Gotland, har nu släppts ut i Östersjön igen. Fiskarna är märkta och forskarna hoppas nu på allmänhetens hjälp med att få reda på vart de tar vägen.

Torskarna fångades i november förra året och var tänkta som avelsdjur vid forskningsstationen i Fleringe på Gotland. Här drivs sedan några år projektet ”ReCod.” Ett projekt för att föda upp och plantera torsklarver i Östersjön.

För torskbeståndet har minskat och deras livsmiljö är inte den bästa. Det vittnar bland annat deras storlek om.

– De är väl mellan 22-24 centimeter, men när de kom in så var de mindre, säger Susanne Ragnarsson, driftsassistent vid forskningsstationen i Ar.

50 fiskar släpps ut

Eftersom årets fångst av avelsdjur var stor, så ska några få komma tillbaka till Östersjön. Men först har de fått en märkning. Om allmänheten får upp en torsk med märkning så uppmanas de att återkoppla till de kontaktuppgifter som finns på märkningen.

Se skillnaden mellan de nyfångade torskarna och de som levt längre på stationen. Nedanför kan du se en längre version av reportaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När vi släpper ut dem från forskningsstationen – vart tar de vägen då?” Hör forskarna om projektet ”ReCod. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.