Mellan 1 mars och sista maj är det förbjudet att fiska gädda eller abborre på Gotland. Det är viktigt att förbudet efterlevs och för första gången så samarbetar länsstyrelsen och kustbevakningen med fiskekontrollen av de här arterna.
– Vi kommer att åka längst med kusten för att se om vi ser några spöfiskare eller någon som har satt nät. Vi har också personal från länsstyrelsen som kör parallellt med bil, säger Lars Lisspers från kustbevakningen Gotland, som tillsammans med sin kollega sjösätter en mindre båt i Kronvall på Gotlands västkust.
Alla känner inte till förbud
Kontrollerna från land sköter länsfiskekonsulenterna Andreas Pettersson och Peter Landergren från länsstyrelsen på Gotland.
– Vi åker runt till olika ställen där vi vet att det fortfarande finns gädda och abborre. Det viktigaste är att informera om att det finns ett regelverk som ska följas, för det är inte alla som känner till det, säger Peter Landergren.
Anledningen till fiskeförbudet är att gäddan och abborren länge haft det svårt. En viss ljusning anas nu för abborren men för gäddan ser det fortfarande mörkt ut. Liknande fiskeförbud som det på Gotland, har också införts på flera håll i landet.
– Det är en kombination av orsaker som gjort att gäddan minskat. Dels har vi fiske, men också en övergödningsproblematik och att Östersjön ser ut som den gör, säger Andreas Pettersson.
Kan bli brottsanmälan
Varje fiskindivid är därför viktig i sammanhanget. Från havet och från land försöker man nu hitta fiskare som bryter mot förbudet. Om någon tagit upp och dödat de förbjudna fiskarna så kan det sluta med en brottsanmälan.
– Jag kan säga att det är inte ett jättestort problem idag. Men det finns de som inte sköter sig och det är de som vi försöker komma åt, säger Andreas Pettersson.