Ellen Hultman, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen Östergötland, går i högt gräs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du hänga med Ellen Hultman, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen Östergötland, för att höra med om hur man vill återställa våtmarkerna. Foto: Linnea Burén/SVT

Minskade utsläpp när våtmark blir blöt igen – ”Stor potential”

Uppdaterad
Publicerad

De torrlagda våtmarkerna har fått stor uppmärksamhet när klimataktivister den senaste tiden kuppat i direktsänd tv och vid stora idrottsevenemang.

Men hur går det till att återställa en våtmark? Vi följde med länsstyrelsen till Kärnskogsmossens naturreservat för att se.

Varje år släpper uttorkade våtmarker ut lika mycket koldioxid som alla svenska personbilar tillsammans. Om våtmarkerna återställdes – genom att göra dem blöta igen – skulle Sveriges koldioxidutsläpp minska med 20 procent.

Stor potential

– Även problemen med torkan hade minskat. Potentialen är jättestor och möjligheterna många, säger Ellen Hultman, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen Östergötland.

Motala

Vill ändra lagstiftning

De senaste åren har den svenska regeringen satsat miljoner på att återställa våtmarkerna. Samtidigt menar kritiker att satsningarna är för små och enligt Ellen Hultman skapar den nuvarande lagstiftningen problem.

– Med dagens lagstiftning kommer det ta många hundra år att uppnå miljömålen om minskad växthuseffekt. Lagen är inte gjord för att behålla vatten, utan för att ta bort vatten och den måste göras om för att det ska gå att jobba effektivt, säger Ellen Hultman.

”Jihooo!” I klippet följer vi med när Ellen Hultman undersöker en våtmark hon i flera år försökt att återställa.

Uttorkade våtmarker

Enligt Naturvårdsverket har nästan en fjärdedel av Sveriges totala ursprungliga våtmarksareal och sjöar försvunnit under det senaste seklet.

I Östergötland har hälften av våtmarkerna dränerats bort på 150 år. Cirka 85 hektar med våtmark återställts med hjälp av pengar från Skogsstyrelsen och den statliga våtmarkssatsningen sedan 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet