En person står framför en butik som har en tydlig skylt med texten ”TRIGGA ORTEN!”. Butiken har stora fönster och en färgglad dörr i grön och rosa ton. Omgivningen visar en grusig väg och en skymning som ger en mjuk belysning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Asma Osman som tar studenten till våren berättar hur hon fick hjälp. Foto: David Hernqvist/SVT

Här klarar allt fler gymnasiet – Asma, 17, drömmer om jobb som barnsköterska

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan var siffrorna dystra, mindre än hälften av unga från stadsdelen Navestad i Norrköping klarade gymnasiet. Men det har skett ett lyft i området. Asma Osman som tar studenten till våren berättar hur hon fick hjälp.

Under 2022 startade Östergötlands stadsmission läxläsningshjälp i Ringdansens centrum.

En av dem som går sista året på gymnasiet är Asma Osman på Vård- och omsorgsprogrammet. Hon går på läxhjälpen varje torsdag.

– Min handledare har hjälpt mig att höja mitt svenskabetyg, säger Asma Osman.

Se i videon ovan när Asma Osman berättar om sina framtidsplaner.

Allt fler klarar gymnasiet

Vårterminen 2022 klarade mindre än hälften av ungdomarna i området Navestad i Norrköping sin gymnasiexamen. Senaste åren har det skett ett trendbrott.

På två år har ungdomar skrivna i Navestad som tar examen på kommunala gymnasieskolor ökat från 47 procent till 84 procent.

Flera aktörer i området

Elevunderlaget har sjunkit under senaste åren, men riktningen är tydlig.

– Vi startade läxhjälpen för att färre niondeklassare i Navestad kom in på gymnasiet. Men det blev att vi stöttade både niondeklassare och gymnasieelever, säger socialpedagogen Isa Isa vid Östergötlands stadsmission.

Det har gett resultat, hur känns det?

– Jättebra såklart, men jag vill också vara tydlig att med att många har gjort ett bra arbete. Vi har samarbete med många andra parter så jag vill inte ta åt oss all ära, säger Isa Isa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.