Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna-Karin Skoglund utbildas till stabsassistent. Att kunna mäta avstånd korrekt på en karta är en av uppgifterna i kursen. Foto: SVT

Här utbildas kvinnor på Gotland till viktiga roller i totalförsvaret

Uppdaterad
Publicerad

Runt 15 kvinnor utbildas just nu på Gotland till stabsassistenter. Vid höjd beredskap eller krig ska de stötta myndigheter, som länsstyrelsen, som då måste kunna fungera många timmar i sträck, med administrativa uppgifter.

Utbildningen genomförs av den civila försvarsorganisationen Svenska Lottakåren. Den har arrangerats tidigare på andra håll i landet men nu hålls kursen för första gången på Gotland.

– Vi har ju varit bortskämda med att inte behöva använda våra staber dygnet runt, man har klarat det med ordinarie personal. Men som det är nu så måste vi tänka att det är ett annat läge, säger Ulla Bäckström, ordförande för Lottakåren på Gotland.

Se mer från utbildningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet